Immo Gacogne
dolfmol@gmail.com
De 13 tips bij het zoeken van een huis in Frankrijk
 1. Stel vast wat de primaire gebruiksfunctie van uw huis wordt: Gaat u erin wonen en werken, gaat u er (semi)-permanent verblijven, of wordt het een vakantiehuis.
 2. Droomt U ervan een huis in Frankrijk te hebben, leg dan de elementen van die droom vast, zoals  weer, omgeving, uw bezigheden (niksen. klussen, wandelen etc )
 3. Bepaal wat voor u belangrijker is: het huis of de omgeving. Het ideale huis met alle comfort in een fantastische omgeving bestaat niet.
 4. Bepaal de streek waar u wilt wonen, zorg dat hij ook voldoet aan 2. Tien tegen 1 kent u hem al, anders vraagt u een tip aan vrienden, of anders gaat u rondrijden. Frankrijk is groot en divers, streken verkennen is een leuke bezigheid. Limiteer hem wel.
 5. Stel vast hoe vaak U naar Nederland op en neer gaat reizen en met welk vervoermiddel Zorg ervoor dat het reizen plezierig blijft. Zeker voor een vakantiehuis is het belangrijk dat het binnen een dag reistijd bereikbaar is. De ervaring leert dat de lol u anders snel vergaat, en u het huis na een jaar of 3 weer te koop zet.
 6. Bepaal hoe zelfredzaam u bent. Wilt u zelf klussen, of niet? Bepaal dan uw budget voor de aankoop. Houdt rekening met zo’n 6-9% overdrachtskosten.
 7. Stel uw program van eisen vast: Oud/nieuw, grootte woonkamer, aantal slaapkamers, schuur ja/nee, ligging, buren etc etc. Beperk het aantal criteria tot 10, en realiseer u dat U spekkoper bent als u 7 (willekeurige) van de 10 weet te realiseren.
 8. Beperk de tijd van zelf zoeken op internet, tenzij (door)dromen datgene is wat u genoegen schenkt. De informatie op internet is voor een flink stuk schijnwerkelijkheid, en bovendien zeer onvolledig. Huizen laten zich pas echt zien en beleven door uw eigen ogen.
 9. Dus, wilt u uw droom verwezenlijken, ga dan huizen kijken. Schakel vrij snel een makelaar in, stuur hem uw wensenlijst, en ondervraag hem voor u gaat kijken. Wees niet te goedgelovig en gemakkelijk.
 10. Vrijwel alle huizen staan te koop bij meerdere makelaars. Het valt niet mee een goed overzicht te krijgen van alles wat te koop is. Kies 1 of meer makelaars en kijk hoe ze bevallen.
 11. Probeer enigszins soepel om te gaan met uw wensenlijstje, laat u vooral verrassen door (de charme van) het huis. Uw gevoel zegt wel of het goed zit, uw verstand zegt daarna wel of u er iets mee wilt. Zorg ervoor dat U op enig moment kiest! Blijf niet hangen in bezwaren, voorkom dat u 68 huizen bekijkt.
 12. Ga altijd voor een 2e keer kijken, en zorg dat het samen eens bent, vòòr u een bod doet.
 13. Besef dat U er voor kiest om in een ander land en een andere leefomgeving te gaan wonen. Sommige dingen zijn zoals thuis, maar de meeste dingen niet. Wees zeker dat U wilt gaan genieten van die andere wereld.